ΚΑΛΩΣΟΡΙΣΜΑ - ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ

Αγαπητέ/-ή επισκέπτη /-τρια
Το σχολείο μας στην προσπάθειά του το 2011 να ανοίξει διαύλους επικοινωνίας μαζί σου, δημιούργησε το παρόν ιστολόγιο έχοντας την πεποίθηση - προσδοκία ότι θα αποτελέσει χρήσιμο εργαλείο επικοινωνίας αλλά και πληροφόρησης σε θέματα εκπαίδευσης, παιδείας και σε ζητήματα γενικότερου ενδιαφέροντος που άπτονται την ορθή διαπαιδαγώγηση και πνευματική καλλιέργεια των μαθητών.
Παρακάτω θα βρεις ποικίλα επίκαιρα άρθρα και ανακοινώσεις του σχολείου, καθώς και συνδέσμους που αφορούν στην Εκπαίδευση και Εκπαιδευτική Νομοθεσία, τα Εκπαιδευτικά Προγράμματα, τον Πολιτισμό αλλά και το Λογοτεχνικό Βιβλίο.
Σε καλωσορίζουμε και σου ευχόμαστε να έχεις μια ευχάριστη πλοήγηση!
Σήμερα, τέσσερα χρόνια μετά, 2015, πιστεύουμε ακράδαντα πως η ενημέρωση αυτή και πληροφόρηση ήταν και συνεπής και συνεχής, στο μέτρο του δυνατού, και πως οι στόχοι μας επιτεύχθηκαν σε μεγάλο βαθμό.
Αύριο, Πέμπτη 25/6/2015, η διεύθυνση του σχολείου περνάει σε νέα άξια χέρια και η σκυτάλη της ενημέρωσης προφανώς θα βρει μια πιο φρέσκια καινούρια έκφραση μέσα από κάποιο άλλο εργαλείο...

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ 2ο ΟΛΟΗΜΕΡΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΕΑΕΠ ΜΕΛΙΣΣΙΩΝ
Το σχολείο ιδρύθηκε το 1955 και πρωτολειτούργησε ως μονοθέσιο. Στεγάστηκε με ενοίκιο σε κτίσμα επί της οδού Δαβάκη με 51 μαθητές και το 1957-58 που οι μαθητές αυξήθηκαν σε 59 έγινε διθέσιο.Το 1961 του παραχωρήθηκε οικόπεδο επί των οδών Ν. Ροδώνης, 17ης Νοέμβρη 9 & Πίνδου, χτίστηκαν 3 αίθουσες διδασκαλίας και λειτούργησε ως τριθέσιο. Αργότερα έγινε 6/θέσιο και κατασκευάστηκαν άλλες 3 αίθουσες καθώς και 2 γραφεία, του διευθυντή και των δασκάλων.
Το 1978 φιλοξένησε το 3ο Δημοτικό Σχολείο. Τα δύο σχολεία λειτούργησαν μαζί σε βάρδιες (πρωί-απόγευμα) μέχρι το 1986.
Το 1987 φιλοξένησε σε προκάτ αίθουσες και το 5ο Δημοτικό Σχολείο και η φιλοξενία διάρκησε μέχρι και το 1993, χρονιά που τα δύο σχολεία, το 3ο & 5ο, μεταστεγάστηκαν σε νεόδμητο κτίριο.
Τρία χρόνια αργότερα το 1996-97 χτίστηκε η νέα πτέρυγα με 2 αίθουσες διδασκαλίας καθώς και αίθουσες φυσικής, Η/Υ, πολλαπλών χρήσεων, αλλά και γραφεία διευθυντή & δασκάλων, τουαλέτες και αποθήκες. Ορίστηκε ως οκταθέσιο και λειτούργησε με 9 τμήματα μέχρι το 1999.
Την ίδια χρονιά (1999) με απόφαση του ΥΠΕΠΘ το σχολείο έγινε 1 από τα 28 Ολοήμερα Πιλοτικά Σχολεία με διευρυμένο ωράριο, οπότε το καλοκαίρι τροποποιήθηκε κτιριακά και εξοπλίστηκε με κατάλληλη υλικοτεχνική υποδομή. Ως Πειραματικό Σχολείο λειτούργησε μέχρι το σχολικό έτος 2010-2011.
Το 2011, μετά την κατάργηση των 28 Πειραματικών Σχολείων, το σχολείο, ύστερα από απόφαση του Υ.Π.Δ.Β.Μ.Θ., συμπεριλήφθηκε στα 961 Ολοήμερα Δημοτικά Σχολεία και έκτοτε λειτουργεί ως Ολοήμερο Δημοτικό Σχολείο με Ενιαίο Αναμορφωμένο Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα (ΕΑΕΠ).


Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου 2012

ΒΙΒΛΙΑ ΤΟΥ 2012

Αγαπητοί αναγνώστες,
Με την παρούσα σελίδα "ΒΙΒΛΙΑ ΤΟΥ ΜΗΝΑ" αποσκοπούμε να διευκολύνουμε τόσο τους εκπαιδευτικούς που στο ωρολόγιο πρόγραμμά τους έχει προστεθεί η ώρα Φιλαναγνωσίας όσο και εκείνους που ανέκαθεν θεωρούσαν  ότι το λογοτεχνικό βιβλίο αποτελεί χρήσιμο εργαλείο στην σχολική διαδικασία. Παράλληλα επιδιώκουμε να βοηθήσουμε και όλους εσάς, τους γονείς, τους μαθητές, τους φίλους αναγνώστες, στην επιλογή ενός καλού λογοτεχνικού βιβλίου.
Κάθε μήνα θα παρουσιάζουμε τρία λογοτεχνικά βιβλία, ένα για κάθε ηλικιακή ομάδα μαθητών (Πρώτης & Δευτέρας, Τρίτης & Τετάρτης, Πέμπτης & Έκτης), τα οποία θα αφορούν μία θεματική ενότητα, διαφορετική την κάθε φορά ή θα είναι βιβλία κάποιου συγκεκριμένου συγγραφέα.

Για το μήνα Φεβρουάριο η θεματική ενότητα που επιλέγουμε έναι η "Φιλία" και τα βιβλία που σας  παρουσιάζουμε είναι:

α) Για την Πρώτη & Δευτέρα τάξη
Το βιβλίο της Φραντζέσκας Αλεξοπούλου Πετράκη "ΦΙΛΟΙ;... ΦΩΣ ΦΑΝΑΡΙ!" από τις εκδόσεις Παπαδόπουλος.
Λίγα λόγια για το βιβλίο
Πρόκειται για ένα εξαιρετικό βιβλίο, βραβευμένο από τον Κύκλο Του Ελληνικού Παιδικού Βθιβλίου (Ελληνικό τμήμα της ΙΒΒΥ), το οποίο αναφέρεται στη φιλία, ενώ ταυτόχρονα θίγει και τα ζητήματα της διαφορετικότητας-αναπηρίας. Στο υποσέλιδο του βιβλίου η Φραντζέσκα Αλεξοπούλου Πετράκη γράφει: "Τι βάσανο για την Ισμήνη να ξυπνάει πρωί-πρωί! Όμως, η διαδρομή με το σχολικό κρύβει απίθανες εκπλήξεις, όταν δυο μουτράκια κολλούν στα τζάμια και χαιρετούν το ένα το άλλο. Μπορεί αυτή η φιλία να κρατηθεί, ακόμα και μετά από ένα σιωπηρό ...μυστικό; Φως Φανάρι!"
 β) Για την Τρίτη & Τετάρτη τάξη
Το βιβλίο του Μάκη Τσίτα "ΟΙ ΦΙΛΟΙ" από τις εκδόσεις Ψυχογιός.
Λίγα λόγια για το βιβλίο
Με το βιβλίο του αυτό ο συγγραφέας Μάκης Τσίτας πραγματεύεται με γνώση και ευαισθησία το αγαθό της πραγματικής φιλίας. Με πολλά χρώματα αλλά και πολύ κέφι, θα συστήσει στους μικρούς αναγνώστες τους φίλους του που θα τους αγαπήσουν! Πρόκειται για ένα τρυφερό κείμενο που συνοδεύεται από την χαριτωμένη εικονογράφηση της Ναταλίας Καπατσούλια σε ένα βιβλίο που θα αγγίξει τις παιδικές καρδιές.



γ) Για την Πέμπτη & Έκτη τάξη
Το βιβλίο της Αγγελικής Βαρελλά "ΦΙΛΙΑ ΣΕ 4... ΡΟΔΕΣ" από τις εκδόσεις Πατάκης.                        
Λίγα λόγια για το βιβλίο
Η Αγγελική Βαρελλά στο βιβλίο της αυτό πραγματεύεται με αριστοτεχνικό τρόπο τη δύναμη της φιλίας  ανάμεσα σε δυο κορίτσια διαφορετικής ηλικίας. Συμπεριλαμβάνεται στη φετινή "sorte list" των κρατικών βραβείων για τα βιβλία που εκδόθηκαν το 2010.
Στο υποσέλιδο διαβάζουμε: " Όπως κάθε χρόνο, η αυλαία ανοίγει για να ξεκινήσει η παράσταση της νέας σχολικής χρονιάς. Μόνο που αυτό το φθινόπωρο οι πρωταγωνιστές είναι διαφορετικοί. Ένα χαριτωμένο τριτάκι (νεραντζάκι) και μια πριγκίπισσα με κοτσίδες γνωρίζονται κιόλας από την πρώτη σκηνή σε δυο διπλανές θέσεις του σχολικού λεωφορείου. Είναι όμως οι τέσσερις ρόδες του αυτοκινήτου αρκετές για να διατηρηθεί μια πρωτότυπη φιλία; Και τι θα γίνει το καλοκαίρι όταν πέσει η αυλαία;
  Καλή σας ανάγνωση!
_____________________________________________________________
ΜΑΡΤΙΟΣ ΤΟΥ 2012
Για το μήνα Μάρτιο η θεματική ενότητα που επιλέγουμε έναι η "Ενδοσχολική Βία" και τα βιβλία που σας παρουσιάζουμε είναι:

α) Για την Πρώτη & Δευτέρα τάξη
Το βιβλίο της Μαρίας Ρουσάκη Ο ΝΤΑΗΣ ΤΟΥ ΣΧΟΛΙΚΟΥ από τις εκδόσεις Ψυχογιός.
Λίγα λόγια για το βιβλίο

Πρόκειται για ένα τρυφερό βιβλίο, γραμμένο με γνώση και ενσυναίσθηση από μια συγγραφέα, τη Μαρία Ρουσάκη, η οποία μέχρι τώρα μας έχει δώσει πολλά αξιόλογα με βραβεύσεις βιβλία. Στο οπισθόφυλλο διαβάζουμε: "Ο Αριστοτέλης δε βλέπει την ώρα να τελειώσει το καλοκαίρι και να επιστρέψει στο σχολείο. Όταν επιτέλους ξεκινάει η καινούρια χρονιά, δεν μπορεί να κρύψει τον ενθουσιασμός του. Όμως η χαρά του κόβεται απότομα. Ο νταής του σχολικού, ο… πώς τον λένε, κάνει τη ζωή του Αριστοτέλη μαρτύριο. Μέχρι που αποκαλύπτεται ένα μυστικό και τα πράγματα αλλάζουν…
Μια ιστορία για τον εκφοβισμό στο σχολείο και τους τρόπους αντιμετώπισής του."
β) Για την Τρίτη & Τετάρτη τάξη
Το βιβλίο του Μερκουρίου Αυτζή "Ο ΟΡΦΕΑΣ ΚΑΙ ΟΙ ΝΤΑΗΔΕΣ ΜΕ ΤΑ ΚΙΤΡΙΝΑ ΠΟΔΗΛΑΤΑ" από τις εκδόσεις Ψυχογιός.
Λίγα λόγια για το βιβλίο

Πόσα παιδιά άραγε βιώνουν την απόρριψη και τον αποκλεισμό από άλλα της ηλικίας τους; Ο Ορφέας είναι ένα από αυτά και "τον τελευταίο καιρό κλείνεται στο δωμάτιό του και δε μιλάει ούτε στη μαμά του. Μια παρέα αγοριών, τα Κίτρινα Ποδήλατα, τον ενοχλούν συνεχώς. Τον κοροϊδεύουν, τον σπρώχνουν, τον απειλούν, του τρώνε το κολατσιό, του παίρνουν το χαρτζιλίκι… Κι ο Ορφέας φοβάται. Ώσπου, μια μέρα παίρνει την απόφαση να τους αντιμετωπίσει. Άραγε θα τα καταφέρει; Τι χρειάζεται το μπλοκ ζωγραφικής του; Και τι σχέση μπορεί να έχουν ένα μυρμήγκι κι ένας ελέφαντας;



Ένα βιβλίο του Μερκουρίου Αυτζή για την ενδοσχολική βία, δοσμένο με ευαισθησία και αγάπη."

γ) Για την Πέμπτη & Έκτη τάξη
Το συλλογικό βιβλίο ΜΙΛΑ ΜΗ ΦΟΒΑΣΑΙ και το βιβλίο του Βαγγέλη Ηλιόπουλου DELETE ΣΤΟΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΕΚΦΟΒΙΣΜΟ  από την Ε.Ψ.Υ.Π.Ε.  
 
Λίγα λόγια για το βιβλίο
Delete στον ηλεκτρονικό εκφοβισμό
Ο Κωνσταντής όλοι νομίζουν ότι είναι αυτός που έστειλε τα απειλητικά μηνύματα στην ηλεκτρονική τους διεύθυνση.
Ο Φάνης, ο Μάρκος κι ο Παντελής για αστείο βιντεοσκόπησαν τη Μαρία να αλλάζει στα αποδυτήρια και έστειλαν το βιντεάκι τους σε όλους.
Η e-Μάγισσα εκφοβίζει τη Μαρία καλυμμένη πίσω από την ανωνυμία του διαδικτύου. Όλοι αυτοί, οι ήρωες του βιβλίου, θα μπορούσαν να είναι φίλοι σου. Στη θέση κάποιου από αυτούς ίσως να είσαι εσύ. Θύτες και θύματα σε μια αλυσίδα φόβου μέσα από τις οθόνες των κινητών, των υπολογιστών, των τάμπλετς.
Τρεις και μία ιστορίες για τον ηλεκτρονικό εκφοβισμό και πώς μπορείς να τον αντιμετωπίσεις.
Ένα βιβλίο του Βαγγέλη Ηλιόπουλου, από το οποίο θα πάρεις δύναμη για να κάνεις delete στον ηλεκτρονικό εκφοβισμό!

Καλή σας ανάγνωση!
____________________________________________
  
ΑΠΡΙΛΙΟΣ ΤΟΥ 2012
Για το μήνα Απρίλιο επιλέγουμε να σας προτείνουμε λογοτεχνικά βιβλία για το Πάσχα, τα οποία είναι:

α) Για την Πρώτη & Δευτέρα τάξη
Το βιβλίο της Λότης Πέτροβιτς Ανδρουτσοπούλου  με τον τίτλο "ΤΟ ΠΑΣΧΑ ΤΗΣ ΝΟΝΑΣ ΧΕΛΩΝΑΣ"  από τις εκδόσεις Πατάκης.

Λίγα λόγια για το βιβλίο
  Πάντα περήφανος ο κυρ Λαγός, όπως κι ο προ-προ-προ-παππούς του, εκείνος που την έπαθε στο τρέξιμο απ' τη χελώνα τα χρόνια τα παλιά, καυχιέται πως το Πάσχα θα τσουγκρίσει και θα σπάσει ολονών τ' αυγά με τα δικά του. Η νόνα η Χελώνα όμως, με τα δέκα της εγγόνια, κάτι του σκαρώνει... Κι όλα του δάσους τα πουλιά, τα έντομα και τα ζωάκια θα διασκεδάσουν με το πάθημά του!
β) Για την Τρίτη & Τετάρτη τάξη
Το βιβλίο της Γαλάτειας Γρηγοριάδου Σουρέλη με τον τίτλο "ΠΑΣΧΑ, ΚΥΡΙΟΥ ΠΑΣΧΑ" από τις εκδόσεις Ψυχογιός.
Λίγα λόγια για το βιβλίο
Στο βιβλίο της αυτό, η πολυβραβευμένη συγγραφέας διηγείται στιγμές που άλλαξαν την ανθρώπινη Ιστορία.
Με γλαφυρό τρόπο παρουσιάζει τα γεγονότα που δεν άφησαν κανέναν ασυγκίνητο, από τη στιγμή που ο Ιησούς έφτασε στην Ιερουσαλήμ μέχρι την Ανάστασή Του. Βήμα βήμα, η αγαπημένη συγγραφέας ξετυλίγει την εβδομάδα των Παθών και την παρουσιάζει στα παιδιά. Διαβάστε μια γνωστή ιστορία έτσι όπως μόνο η Γαλάτεια Σουρέλη θα μπορούσε να τη γράψει!
γ) Για την Πέμπτη & Έκτη τάξη

Το βιβλίο διηγημάτων του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη με τίτλο "ΠΑΣΧΑΛΙΝΑ ΔΙΗΓΗΜΑΤΑ"  σε διασκευή από τις εκδόσεις Μίνωας.
Λίγα λόγια για το βιβλίο
Οι θρησκευτικές αναμνήσεις "ενός παπαδόπαιδου γεμάτου θύμησες, ενός συγγραφέα γεμάτου πίστη". Ανέμελα παιδιά, ψαράδες, γιαλοί και σοκάκια, εκκλησίες, μανιασμένα κύματα, γραφικά ξωκλήσια και ο συγγραφέας να αναζητά παντού τον άνθρωπο, σε μια ατμόσφαιρα γεμάτη απλότητα, ομορφιά και καλοσύνη.
Τρυφερά και πολυαγαπημένα διηγήματα από τον Αλ. Παπαδιαμάντη, το μεγάλο αυτό Έλληνα συγγραφέα. Διηγήματα που μεγάλωσαν γενιές και γενιές, διασκευασμένα για παιδιά, χωρίς περικοπές, σε ένα υπέροχο γιορτινό βιβλίο!

Καλό Πάσχα και καλή ανάγνωση!
__________________________________________________________

ΜΑΙΟΣ ΤΟΥ 2012

Για το μήνα Μάιο επιλέγουμε να σας παρουσιάσουμε ορισμένα βιβλία της Αγγελικής Βαρελλά, τα οποία είναι:

α) Για την Α΄ & Β΄ τάξη
Το εικονογραφημένο βιβλίο με τον τίτλο "ΤΟ ΠΙΑΤΟ ΤΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ" από τις εκδόσεις Πορτοκάλι.

Το πιάτο του Αλέξανδρου Λίγα λόγια για το βιβλίο
Πρόκειται για μια μικρή ιστορία με μεγάλη λογοτεχνική και κοινωνική αξία. Κυρίαρχα στιχεία: το ανεπιτήδευτο χιούμορ, η ειλικρίνεια, ο σφιχτός λόγος με τις δυνατές εκφράσεις, η δυνατή γραφή. Ο Αλέξανδρος, ο ήρωας του βιβλίου, με την αθωότητα που διακατέχει ένα μικρό παιδί και την αφοπλιστική του αφέλεια δίνει μαθήματα ανθρωπιάς.
Στο οπισθόφυλλο διαβάζουμε: "Είναι δυνατόν ένας μπόμπιρας να λύσει το δύσκολο πρόβλημα των παιδιών που πεινάνε; Ο Αλέξανδρος, όμως, το προσπάθησε με την παιδική του αφέλεια και τη θέρμη της καρδιάς του."

β) Για την Γ΄ & Δ΄ τάξη
Το πολυβραβευμένο βιβλίο της με τον τίτλο: "ΦΙΛΕΝΑΔΑ, ΦΟΥΝΤΟΥΚΙΑ ΜΟΥ" από τις εκδόσεις Πατάκης.
Φιλενάδα, φουντουκιά μου
Λίγα λόγια για το βιβλίο
Πρόκειται για ένα παραμύθι - μυθιστόρημα με οικολογικό θέμα και ήρωα το Δώρο, που, όπως και η συγγραφέας, αγαπάει τα βιβλία, τρελένεται για περιπέτεια και ζωή. Ένα βιβλίο που χαρακτηρίζεται για την ευρηματικότητα και τη διάθεση ανατροπής, γραμμένο με δεξιοτεχνία, γνώση, αγάπη και χιούμορ, το γωστό χιούμορ της Βαρελλά. Στο οπισθόφυλλο γράφει: "Η ιστορία μιας μικρής αγριοφουντουκιάς που ήταν «άλογο», που «έπαιζε φυσαρμόνικα», που «έγραφε γράμματα», που την αγάπησαν όλοι και αποφάσισαν να τη σώσουν μέσα σ' αυτή την τσιμεντένια πόλη...
Το βιβλίο έλαβε τον Έπαινο Γιάνους Κόρτσακ (Πολωνία 1985).

γ) Για την Ε΄ & ΣΤ΄ τάξη
Το μυθιστόρημα με τον τίτλο: "Ο ΘΕΟΣ ΑΓΑΠΑ ΤΑ ΠΟΥΛΙΑ" από τις εκδόσεις Πατάκης.

Λίγα λόγια για το βιβλίο 
Ένας κουρασμένος πελαργός προσγειώνεται ανώμαλα, ύστερα από μακρύ ταξίδι, σε μια γειτονιά της Αθήνας.
Ο πελαργός τραυματίζεται πέφτοντας δίπλα σ ένα... γηροκομείο (και όχι βρεφοκομείο) και γίνεται σύμβολο στοργής και συνεργασίας ανάμεσα στα παιδιά του γειτονικού σχολείου και στους ηλικιωμένους.
Κινεί τα νήματα κι ανάβει φωτιές αγάπης μέσα από απρόβλεπτα γεγονότα, όπου εναλλάσσονται η συγκίνηση, το χιούμορ, η ανθρωπιά, αλλά και η σκληρή πραγματικότητα και η κοινή ανθρώπινη μοίρα.


Κριτική
Ενα ενδιαφέρον μυθιστόρημα από τη γνωστή συγγραφέα Αγγελική Βαρελλά, καλογραμμένο, με κοινωνική ευαισθησία, με ύφος -όπου χρειάζεται- σπινθηροβόλο. Χαρακτηριστικό της συγγραφέα, να απαλύνει τη συγκίνηση με μερικούς πνευματώδεις ή και χιουμοριστικούς διαλόγους. Ενας πελαργός τραυματίζεται και προσγειώνεται δίπλα σε ένα γηροκομείο (και όχι ...βρεφοκομείο, παρατηρεί η συγγραφέας), το οποίο βρίσκεται πολύ κοντά σε ένα σχολείο. Λόγω του περιστατικού αυτού οι μαθητές γνωρίζονται με τους τροφίμους του γηροκομείου και δημιουργούνται όμορφες, τρυφερές, στοργικές σχέσεις ανάμεσα στα παιδιά και τους ηλικιωμένους. Τους βοηθούν, αλλά και τα ίδια ωφελούνται από τις γνώσεις και την πείρα, από τη γλύκα του χαρακτήρα των απόμαχων -καμιά φορά και ξεχασμένων- της ζωής. Ευκαιρία για τους νεαρούς αναγνώστες να παρακολουθήσουν τις περιπέτειες των μικρών μαθητών, να αγαπήσουν κάπως περισσότερο τα πουλιά, να στοχαστούν γύρω από την προστασία των εξαίσιων φτερωτών ταξιδιωτών, αλλά και να σεβαστούν ακόμα παραπάνω τους ηλικιωμένους, βλέποντας μάλιστα και τον παραμερισμό τους, κάποτε, από τις σύγχρονες κοινωνίες.

Καλή ανάγνωση!
___________________________________________________________

ΙΟΥΝΙΟΣ - ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ 2012
Το Σάββατο 9 Ιουνίου έφυγε σε ηλικία 87 ετών για τη γειτονιά των αγγέλων η πολυαγαπημένη συγγραφέας μικρών και μεγάλων Ζωρζ Σαρή.
Ως ελάχιστο φόρο τιμής αφιερώνουμε το μήνα Ιούνιο στη ζωή και το έργο της.
Λίγα λόγια για τη ζωή της 
 Η Ζωρζ Σαρή γεννήθηκε το 1925 στην Αθήνα από Μικρασιάτη πατέρα και Γαλλίδα μητέρα. Από πολύ μικρή ασχολήθηκε με το θέατρο, με δάσκαλο το Βασίλη Ρώτα, ενώ στα χρόνια της Κατοχής, φοίτησε στη Δραματική Σχολή του Ροντήρη.
 Στον πόλεμο συμμετείχε στην Αντίσταση και την ΕΠΟΝ. Το '47 έφυγε εξόριστη στο Παρίσι, αλλά συνέχισε τις σπουδές της στη σχολή του Σαρλ Νιτλέν. Στη γαλλική πρωτεύουσα γνώρισε και παντρεύτηκε τον Αιγυπτιώτη χειρουργό Μάρκελλο Καρακώστα, με τον οποίο απέκτησε δυό παιδιά. Το 1962 επέστρεψε στην Ελλάδα και άρχισε να εμφανίζεται στο θέατρο και τον κινηματογράφο μέχρι το 1967.
 Πρωτοεμφανίστηκε ως συγγραφέας το 1969 με το «Θησαυρό της Βαγίας», που έγινε μεγάλη επιτυχία και αργότερα μεταφέρθηκε και στην τηλεόραση. Ακολούθησαν «Το ψέμα» (1970) και το «Όταν ο ήλιος» (1971), μυθιστορήματα για παιδιά και εφήβους, νουβέλες, θεατρικά παιδικά έργα και ιστορίες για μικρά παιδιά, καθώς και μεταφράσεις μυθιστορημάτων από τα γαλλικά.
 Το 1994 βραβεύτηκε με το Κρατικό Βραβείο Παιδικού Λογοτεχνικού Βιβλίου και δύο φορές από τον Κύκλο Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου (1995, 1999). Το 1988 προτάθηκε για το βραβείο Χ.Κ. Αντερσεν. Ως ηθοποιός έχει βραβευτεί το 1960 με το βραβείο Β' Γυναικείου ρόλου του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης
Τιμητικές διακρίσεις:
Τρία Βραβεία στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.
Κρατικό Βραβείο Παιδικού Λογοτεχνικού Βιβλίου (1994) για το βιβλίο "Νινέτ"
Βραβείο Κύκλου Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου (1999) για το βιβλίο "Ο Χόρος της ζωής"

Βιβλία της Ζωρζ Σαρή για τον Ιούνιο:

α) Για την Α΄ & Β΄ τάξη
Το εικονογραφημένο βιβλίο με τον τίτλο "Ο ΦΑΝΤΑΣΜΕΝΟΣ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ" από τις εκδόσεις Πατάκης.

Λίγα λόγια για το βιβλίο
Ο ψηλομύτης Φαντασμένος αρνιέται πεισματικά να δει την αλήθεια και ο περίγυρός του κάνει τα πάντα για να τον ενισχύει σε αυτή την κατεύθυνση. Θα νιώσει όμως πραγματικά ευτυχισμένος μόνο τη μέρα που θα συνειδητοποιήσει την πραγματικότητα και θα την αποδεχτεί. Ο «Φαντασμένος» λοιπόν, μαζί με το «Γιάννη το στρατιώτη» και το «Στρατάρχη», που περιλαμβάνονται στη θεατρική συλλογή Το Τρακ της Ζωρζ Σαρή τώρα θα κυκλοφορήσουν στη συλλογή Σπουργιτάκια με την ευκαιρία της κουκλο-θεατρικής παράστασης που ανεβάζει η ομάδα Κιβωτός Μύθων στην Παραμυθοχώρα (Tυρταίου 1 και Αναπαύσεως 14), με μουσική του Θάνου Μικρούτσικου.



β) Για την Γ΄ & Δ΄ τάξη
Το βιβλίο της με τον τίτλο: "Ο ΑΡΛΕΚΙΝΟΣ" από τις εκδόσεις Πατάκης.
Λίγα λόγια για το βιβλίο

Είναι Κυριακή της Αποκριάς και όλοι γλεντάνε εκτός από ένα μικρό αγόρι, τον Αρλεκίνο, που είναι φτωχός και δεν έχει στολή για να μασκαρευτεί... Ευτυχώς, όμως, μερικές φορές στη ζωή κερδίζει η φαντασία!
Ένα αξιοθαύμαστο βιβλίο που προβληματίζει και συνάμα ικανοποιεί το αναγνωσικό αισθητήριο του μικρού αναγνώστη.

Άλλα βιβλία της για μικρά παιδιά είναι:
  • Το γαϊτανάκι (1973)
  • Ο Φρίκος ο Κοντορεβυθούλης μου (1980)
  • Η σοφή μας η δασκάλα (1982)
  • Η κυρία Κλοκλό (οκτώ βιβλία) (1986-1987)
  • Ο Τοτός και η Τοτίνα (οκτώ βιβλία, 1988 - 1990)
  • Η Πολυλογού (1993)


  • γ) Για την Ε΄ & ΣΤ΄ τάξη
    Το μυθιστόρημα με τον τίτλο: "Ο ΘΗΣΑΥΡΟΣ ΤΗΣ ΒΑΓΙΑΣ" από τις εκδόσεις Πατάκης.



    Λίγα λόγια για το βιβλίο                                                              

    Καλοκαίρι στην Αίγινα, στη Βαγία. Μια παρέα μπλέκεται σ' ένα μυστήριο και προσπαθεί να βρει ένα θησαυρό. Ένα θησαυρό που η ανακάλυψή του τους οδηγεί στις μέρες της Κατοχής.









    Άλλα βιβλία της για μεγάλα παιδιά και νέους:
  • Όταν ο Ήλιος (1971)
  • Κόκκινη κλωστή δεμένη (1974)
  • Τα γενέθλια (1977)
  • Τα στενά παπούτσια (1979)
  • Κρίμα κι άδικο (1990)
  • Nινέτ (1993)
  • Zoυμ (1994)
  • Κλειστά Χαρτιά (με την Μελίνα Καρακώστα, 2001)
  • Ο Κύριός μου (2002)

  • Καλή ανάγνωση!
    __________________________________________________

    ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ - ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2012

    Για τους μήνες Σεπτέμβριο και Οκτώβριο επιλέγουμε να σας παρουσιάσουμε ορισμένα βιβλία του Βαγγέλη Ηλιόπουλου.

    α) Για την Α΄ &  Β΄  τάξη
    Το βιβλίο με τον τίτλο: "Το "Γιατί" των παιδιών φέρνει την ελπίδα" και εικόνες της Έφης Λαδά που μόλις κυκλοφόρησε  από τις εκδόσεις ΠΑΤΑΚΗΣ.
                                    
    Λίγα λόγια για το βιβλίο

    Κάθε λέξη, λένε οι ποιητές, έχει τη δική της ζωή. Την πιο παράξενη όμως έχει η λέξη «γιατί», επειδή σε αυτήν κρύβεται όλο το παράπονο των ανθρώπων. Σε αυτή την ιστορία το «γιατί» ένα τσαλακωμένο λήμμα που ξέφυγε από το ανοιχτό παράθυρο ενός μεγάλου εκδοτικού οίκου, για να ταξιδέψει σε όλον τον κόσμο. Θα γνωρίσει παιδιά που αναρωτιούνται γιατί σ’ εμένα. Μαζί με αστερόσκονη ελπίδας θα δώσει μόνο μία απάντηση στα «γιατί»: πως ο κόσμος αυτός έχει μία ελπίδα να διορθωθεί και αυτή είναι μόνο τα παιδιά.

     β) Για την Γ΄ & Δ΄ τάξη
     Το βιβλίο με τον τίτλο: "Ψιτ και Μπαφ μυστικοί πράκτορες δίωξης πειρατών" με εικόνες της Λίλας Καλογερή από τις εκδόσεις ΠΑΤΑΚΗΣ.
                               
    Λίγα λόγια για το βιβλίο

    Η Ψιτ, η χαριτωμένη γατούλα που μόλις ήρθε στο καράβι, είναι πράκτορας της Δίωξης Πειρατών; Κι ο Λαδοπόντικας είναι πράγματι ερωτευμένος μαζί της ή θέλει να τη βγάλει από τη μέση; Ο καπετάν Μπουρίνης και ο πειρατής Φουρτούνας είναι φίλοι ή εχθροί και ποιος έχει το θησαυρό; Μπορεί όλα να τα έχει σκαρφιστεί ο παπαγάλος Μπιρμπίλης; Το σίγουρο είναι πως ο Μπαφ, ο σκύλος του καραβιού, προσπαθεί να βάλει μια τάξη! Αλλά πώς να τα καταφέρει, αφού κανένας δεν είναι ό,τι δείχνει και τίποτα δεν είναι όπως φαίνεται;

    γ) Για την Ε΄ & ΣΤ΄ τάξη
    Το αστυνομικό μυθιστόρημα με τον τίτλο: "Παίξε το ανάποδα" από τις εκδόσεις ΠΑΤΑΚΗΣ.

    Το βιβλίο έχει βραβευτεί με το Βραβείο αστυνομικού μυθιστορήματος για μεγάλα παιδιά και εφήβους από τη Γυναικεία Λογοτεχνική Συντροφιά.

    Λίγα λόγια για το βιβλίο
    Η εξαφάνιση του μπαμπά, οικογενειακά μυστικά, κρυμμένα χρόνια και ο κόσμος της μουσικής βιομηχανίας αποτελούν τα συστατικά μιας περιπέτειας μυστηρίου.
    Η λύση βρίσκεται σε έναν παλιό δίσκο βινυλίου, αρκεί... να τον παίξεις ανάποδα.


    Καλή αναγνωστική διασκέδαση!
    ___________________________________________________________

    ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2012

    Για το μήνα Νοέμβριο θα σας παρουσιάσουμε βιβλία γραμμένα με κέφι και σπάνιο ταλέντο από την Ηρώ Παπαμόσχου.

    α) Για την Α΄ και Β΄ τάξη
    Το βιβλίο με τον τίτλο "Ένα μωρό χωρίς όνομα" από τις εκδόσεις ΠΑΤΑΚΗΣ.

    Λίγα λόγια για το βιβλίο
    "Γεννήθηκα την πιο μεγάλη μέρα του καλοκαιριού, τη μέρα που ο ήλιος ξεχνάει να βασιλέψει".
    Μ' αυτά τα λόγια το ίδιο το μωρό αρχίζει την ιστορία του.
    Μια τρυφερή ιστορία που ξεκινάει από τη στιγμή που νιώθει ότι υπάρχει και ολοκληρώνεται τη μέρα που αποκτάει κάποιο όνομα.
    Μα μιλάνε τα μωρά; θ' αναρωτηθείτε. Και βέβαια μιλάνε, μόνο που εμείς δεν τα καταλαβαίνουμε. Γι’ αυτό και το "δικό μας" το μωρό θα μας τα πει όλα!
    Πώς ένιωθε βολεμένο μέσα στη μήτρα της μαμάς του, πώς ξαφνιαζόταν με τα καμώματά της και πώς άκουγε τους "απέξω".
    Κι ακόμα, πώς είδε και πώς έκρινε το φρέσκο μυαλουδάκι του -μετά τη γέννησή του- αυτά που γίνονταν γύρω του. Μέσα από μια διήγηση γεμάτη αυθορμητισμό και αθωότητα, τα πιο απλά και καθημερινά γεγονότα στη ζωή μιας συνηθισμένης οικογένειας παίρνουν μια εντελώς διαφορετική όψη και γίνονται πιο χαρούμενα και πιο λαχταριστά.
    ΄Ενα βιβλίο σπαρταριστό, γραμμένο με κέφι και χιούμορ, κατάλληλο για όλους, από τους πολύ πολύ μικρούς μέχρι τους πολύ πολύ μεγάλους.


    β) Για την Γ΄ και Δ΄ τάξη
    Το μυθιστόρημα με τον τίτλο: "Το πέρασμα της γάτας" από τις εκδόσεις ΠΑΤΑΚΗΣ.

    Το βιβλίο συμπεριλαμβάνεται στη Συλλογή Χελιδόνια και απέσπασε το 1991 το πρώτο βραβείο του Κύκλου του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου
    Λίγα λόγια για το βιβλίο
    Από την ώρα που οι δρόμοι της Κοκόνας και της Κορίνας σμίγουν, αρχίζουν να συμβαίνουν πράγματα εκπληκτικά. Η Κοκόνα μεταμορφώνεται σε γάτα με απίθανα προσόντα και η Κορίνα αποκτάει μια φίλη μοναδική.


    γ) Για την Ε΄ και ΣΤ΄ τάξη
    Το μυθιστόρημα με τον τίτλο: "Το γεφύρι της Ανατολής" επίσης από τις εκδόσεις ΠΑΤΑΚΗΣ.

    Το μυθιστόρημα απέσπασε το 1995 το πρώτο βραβείο του Κύκλου του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου.


    Λίγα λόγια για το βιβλίο
    Ένα κορίτσι ζει την προσφυγιά την εποχή του Β΄ Παγκοσμίου πολέμου και στην Ανατολή όπου καταφεύγει, ξαφνιασμένη, ανακαλύπτει το παρελθόν, που ορθώνεται μπροστά της γεμάτο μυστικά και απορίες...


     Καλή ανάγνωση!

     ______________________________________________________________

    Δεν υπάρχουν σχόλια:

    Δημοσίευση σχολίου