ΚΑΛΩΣΟΡΙΣΜΑ - ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ

Αγαπητέ/-ή επισκέπτη /-τρια
Το σχολείο μας στην προσπάθειά του το 2011 να ανοίξει διαύλους επικοινωνίας μαζί σου, δημιούργησε το παρόν ιστολόγιο έχοντας την πεποίθηση - προσδοκία ότι θα αποτελέσει χρήσιμο εργαλείο επικοινωνίας αλλά και πληροφόρησης σε θέματα εκπαίδευσης, παιδείας και σε ζητήματα γενικότερου ενδιαφέροντος που άπτονται την ορθή διαπαιδαγώγηση και πνευματική καλλιέργεια των μαθητών.
Παρακάτω θα βρεις ποικίλα επίκαιρα άρθρα και ανακοινώσεις του σχολείου, καθώς και συνδέσμους που αφορούν στην Εκπαίδευση και Εκπαιδευτική Νομοθεσία, τα Εκπαιδευτικά Προγράμματα, τον Πολιτισμό αλλά και το Λογοτεχνικό Βιβλίο.
Σε καλωσορίζουμε και σου ευχόμαστε να έχεις μια ευχάριστη πλοήγηση!
Σήμερα, τέσσερα χρόνια μετά, 2015, πιστεύουμε ακράδαντα πως η ενημέρωση αυτή και πληροφόρηση ήταν και συνεπής και συνεχής, στο μέτρο του δυνατού, και πως οι στόχοι μας επιτεύχθηκαν σε μεγάλο βαθμό.
Αύριο, Πέμπτη 25/6/2015, η διεύθυνση του σχολείου περνάει σε νέα άξια χέρια και η σκυτάλη της ενημέρωσης προφανώς θα βρει μια πιο φρέσκια καινούρια έκφραση μέσα από κάποιο άλλο εργαλείο...

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ 2ο ΟΛΟΗΜΕΡΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΕΑΕΠ ΜΕΛΙΣΣΙΩΝ
Το σχολείο ιδρύθηκε το 1955 και πρωτολειτούργησε ως μονοθέσιο. Στεγάστηκε με ενοίκιο σε κτίσμα επί της οδού Δαβάκη με 51 μαθητές και το 1957-58 που οι μαθητές αυξήθηκαν σε 59 έγινε διθέσιο.Το 1961 του παραχωρήθηκε οικόπεδο επί των οδών Ν. Ροδώνης, 17ης Νοέμβρη 9 & Πίνδου, χτίστηκαν 3 αίθουσες διδασκαλίας και λειτούργησε ως τριθέσιο. Αργότερα έγινε 6/θέσιο και κατασκευάστηκαν άλλες 3 αίθουσες καθώς και 2 γραφεία, του διευθυντή και των δασκάλων.
Το 1978 φιλοξένησε το 3ο Δημοτικό Σχολείο. Τα δύο σχολεία λειτούργησαν μαζί σε βάρδιες (πρωί-απόγευμα) μέχρι το 1986.
Το 1987 φιλοξένησε σε προκάτ αίθουσες και το 5ο Δημοτικό Σχολείο και η φιλοξενία διάρκησε μέχρι και το 1993, χρονιά που τα δύο σχολεία, το 3ο & 5ο, μεταστεγάστηκαν σε νεόδμητο κτίριο.
Τρία χρόνια αργότερα το 1996-97 χτίστηκε η νέα πτέρυγα με 2 αίθουσες διδασκαλίας καθώς και αίθουσες φυσικής, Η/Υ, πολλαπλών χρήσεων, αλλά και γραφεία διευθυντή & δασκάλων, τουαλέτες και αποθήκες. Ορίστηκε ως οκταθέσιο και λειτούργησε με 9 τμήματα μέχρι το 1999.
Την ίδια χρονιά (1999) με απόφαση του ΥΠΕΠΘ το σχολείο έγινε 1 από τα 28 Ολοήμερα Πιλοτικά Σχολεία με διευρυμένο ωράριο, οπότε το καλοκαίρι τροποποιήθηκε κτιριακά και εξοπλίστηκε με κατάλληλη υλικοτεχνική υποδομή. Ως Πειραματικό Σχολείο λειτούργησε μέχρι το σχολικό έτος 2010-2011.
Το 2011, μετά την κατάργηση των 28 Πειραματικών Σχολείων, το σχολείο, ύστερα από απόφαση του Υ.Π.Δ.Β.Μ.Θ., συμπεριλήφθηκε στα 961 Ολοήμερα Δημοτικά Σχολεία και έκτοτε λειτουργεί ως Ολοήμερο Δημοτικό Σχολείο με Ενιαίο Αναμορφωμένο Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα (ΕΑΕΠ).


Παρασκευή, 23 Δεκεμβρίου 2011

Η ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ ΛΟΤΗ ΠΕΤΡΟΒΙΤΣ ΑΝΔΡΟΥΤΣΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΜΑΣ

Την Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου 2011 στο σχολείο μας, το οποίο είναι ένα από τα 961 ολοήμερα δημοτικά σχολεία με Ενιαίο Αναμορφωμένο Πρόγραμμα, είχαμε τη χαρά και την τιμή να φιλοξενήσουμε τη συγγραφέα και επίτιμη Πρόεδρο του Κύκλου του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου (ΙΒΒΥ Ελλάδας) κ. Λότη Πέτροβιτς-Ανδρουτσοπούλου.
Συγκεκριμένα οι μαθητές της Δ΄ και ΣΤ΄ τάξης, συμμετέχοντας στο πιλοτικό πρόγραμμα "Καινοτόμες Δράσεις Ενίσχυσης της Φιλαναγνωσίας των μαθητών" που εκπονεί το σχολείο μας και έχει σχεδιάσει το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ), από την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς επέλεξαν να μελετήσουν το έργο και τη βιογραφία της πολυβραβευμένης Ελληνίδας συγγραφέως, δημιούργησαν με αφορμή τα κείμενά της και προβληματίστηκαν γύρω από σημαντικά κοινωνικά ζητήματα που πραγματεύεται. Επιστέγασμα του προγράμματος αυτού ήταν η επίσκεψη της κ. Πέτροβιτς στο σχολείο μας, η οποία διήρκησε δύο (2) ώρες.

Την 1η ώρα η συγγραφέας συναντήθηκε με τους μαθητές της Έκτης (ΣΤ΄) τάξης. Τα παιδιά  είχαν μελετήσει τα μυθιστορήματά της: ΤΟ ΤΣΙΜΕΝΤΕΝΙΟ ΔΑΣΟΣ, ΚΑΝΑΡΙΝΙ ΚΑΙ ΜΕΝΤΑ & ΤΑ ΤΕΡΑΤΑ ΤΟΥ ΛΟΦΟΥ , μαγεύτηκαν από τη δύναμη γραφής της Ελληνίδας Δημιουργού, και τη στιγμή της συνάντησης, σε μια ατμόσφαιρα γιορτής, της γιορτής του βιβλίου, συνομίλησαν μαζί της, θαύμασαν τη δύναμη και την ειλικρίνεια των λόγων της και μοιράστηκαν εμπειρίες και προβληματισμούς. Στο τέλος η συγγραφέας υπέγραψε τα βιβλία της και αντάλλαξε ευχές με τα παιδιά και τις δασκάλες τους.
Τη 2η ώρα ακολούθησε η συνάντηση με τους μαθητές της Τετάρτης (Δ΄) τάξης.
Σας παραθέτουμε απόσπασμα από το κείμενο της δασκάλας της τάξης κ. Δημητρίου Ελισάβετ:
"Οι μαθητές της Δ΄ τάξης  την  υποδέχτηκαν με ενθουσιασμό και αγάπη. Μοιράστηκαν μαζί της ανησυχίες και απορίες τους σχετικές με συγκεκριμένα βιβλία της  που ήρθαν σε επαφή καθώς και δικές της μνήμες από την παιδική της ηλικία.
Παρουσίασαν το  βιβλίο  που έφτιαξαν, με αφορμή το μυθιστόρημα: «Ο καιρός της σοκολάτας», συμβολικά της χάρισαν σοκολάτες και τέλος της ζήτησαν να υπογράψει τα εξής έργα της που είχαν διαβάσει:
« Ο καιρός της σοκολάτας»
«Ιστορίες που κανένας δε ξέρει»
«Σπίτι για πέντε»
«Ποιος θα γράψει για το σκύλο»
«Το παιδί από τη θάλασσα» "

Απολαύστε μερικές φωτογραφίες από την επίσκεψη της κυρίας Λότης Πέτροβιτς στην τάξη μας.
 

ΕΚΔΗΛΩΣΗ - ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΗ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΤΗΤΑ

Τη Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου, του Αγίου Σπυρίδωνος επισκόπου Τριμυθούντος του Θαυματουργού, οι μαθητές της Πέμπτης (Ε΄) και (ΣΤ΄) τάξης, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα του Παιδιού (11/12/2011) είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν ένα εξαιρετικό ντοκιμαντέρ με θέμα την αναπηρία αλλά και να γνωρίσουν από κοντά τη σκηνοθέτριά του.
Ο λόγος για το βραβευμένο με το 2ο Βραβείο καλύτερης ταινίας μεγάλου μήκους ντοκιμαντέρ στο "2ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ και Αναπηρία", Αθήνα 2008, που φέρει τον τίτλο "ΑΚΟΥΣΕ ΜΕ", τη σκηνοθεσία του οποίου επιμελήθηκε με ιδιαίτερη ευαισθησία και επιτυχία η  σκηνοθέτης κυρία Μαριάννα Οικονόμου.
Τα παιδιά αμέσως μετά την προβολή που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα εκδηλώσεων του σχολείου συναντήθηκαν με την κυρία Οικονόμου μίλησαν μαζί της, εξέφρασαν τις απορίες και προβληματισμούς τους και ανέδειξαν μαζί με ευαισθησία και λεπτότητα το κουράγιο και την ψυχή που μπορεί να έχει ένας έφηβος με κινητική αναπηρία.
Στο σημείο αυτό πρέπει να πούμε ότι την ιδέα αλλά και την όλη οργάνωση της εκδήλωσης είχε η εκπαιδευτικός του σχολείου μας κυρία Ρούλα Πουσπουρίκα, την οποία και ευχαριστώ από καρδιάς.
Εκ μέρους βεβαίως και των υπολοίπων εκπαιδευτικών κκ. Χριστίνας Μανωλάκου, Βέτας Λουκή και Μαρίας Γιαλεσάκη, δασκάλων των συγκεκριμένων τάξεων να ευχαριστήσουμε  την κυρία Μαριάννα Οικονόμου για τη χαρά και συγκίνηση που μας προσέφερε με το ντοκιμαντέρ της αλλά και για την τιμή που μας έκανε να επισκεφτεί το σχολείο μας και να συνομιλήσει με τα παιδιά.
Σε ευχαριστούμε Μαριάννα μας!!

Παρακάτω σας παραθέτουμε κάποιες λίγες στιγμές από τη συνάντηση αυτή...
ΜΕ ΜΙΑ ΕΛΙΑ ΠΑΙΖΩ - ΜΑΖΕΥΩ - ΔΗΜΙΟΥΡΓΩ

Στα μέσα Νοέμβρη και στα πλαίσια του προγράμματος Περιβαλλοντικής Αγωγής με τίτλο: "Το σχολειό μου αγαπώ, στην αυλή του παίζω, μαζεύω, δημιουργώ" οι μαθητές της Πέμπτης Ε΄ τάξης του σχολείου μας με τη δασκάλα τους κ. Μανωλάκου Χριστίνα και το γράφοντα εφοδιάστηκαν με χτένια, κλαδευτήρι, πριόνι, σκάλα και νάιλον "ελαιόπανα" και συμμετείχαν στο μάζεμα της ελιάς που βρίσκεται στην αυλή του σχολείου.
Η χαρά μας μεγάλη, η αγωνία και η ανυπομονησία απερίγραπτες και το μεράκι των μαθητών /-τριών μετέτρεψαν την έναρξη του προγράμματος σε γιορτή.
Σε όλους δόθηκε η δυνατότητα να πιάσουν τα χτένια, οι πιο θαρραλαίοι μάλιστα σκαρφάλωσαν στη σκάλα και οι ελιές έπεσαν βροχή στο "ελαιόπανο".
Η σοδειά ικανοποιητική, δυο (2) κουβάδες ελιές που μετά τα Χριστούγενα θα είναι έτοιμες προς βρώση.
Στο μεταξύ η ελιά κλαδεύτηκε, κουρεύτηκε, καλλωπίστηκε και είναι έτοιμη πια να προσφέρει για άλλη μια χρονιά τα θεία δώρα της .
Και του χρόνου, παιδιά!
Στο σημείο αυτό να ευχαριστήσουμε τον πατέρα, γεωπόνο στο επάγγελμα, μαθήτριά μας που είχε την καλοσύνη να μας παραχωρήσει τα απαραίτητα εργαλεία για το λιομάζεμα.

Οι φωτογραφίες που παραθέτουμε είναι ένα μικρό απόσπασμα των στιγμών που ζήσαμε κατά τη διάρκεια της δράσης μας αυτής.